Pamiętaj, że jesteś tym, co jesz

Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wielki wpływ na nasze życie ma to co jemy. Nie mówię tutaj wyłącznie o wpływie na nasze ciało, chociaż ten jest oczywisty, ale też na naszą psychikę i cały nasz los.

Zacznę jednak od ciała, ponieważ nawet ten oczywisty aspekt naszej diety bywa przez wiele osób lekceważony. Na pewno niejednokrotnie słyszymy lub nawet widzimy ludzi płaczących nad swoimi bliskimi, którzy zapadli na ciężką chorobę. Potem mówi się, że to takie niesprawiedliwa, że jak tak może być... Mówi się, że to Wola Boska i tym podobne...

Tymczasem na swoje choroby w przeważającej większości ludzie pracują sami. Pracują poprzez złą dietę i brak ruchu. Wystarczy zwrócić uwagę na to, jak wiele osób zaniedbuje utrzymanie równowagi kwasów i zasad w swoim organizmie. Jest to skandal wołający o pomstę do Nieba. A przecież wystarczy zadbać chociażby o ten drobny element, by już uniknąć wielu przykrości na przyszłość. A gdy to zaniedbujemy, to zaraz okazuje się, że chce nam się jeszcze więcej zakwaszających rzeczy.

Dostęp do strony internetowej oferującej w jednym miejscu wiele funkcji dla grupy ludzi zainteresowanej rozwojem osobistym. Integracja w grupy społecznościowe, możliwość opiniowania i oceniania artykułów, aktywność na forum.

Kwas ciągnie do kwasu to jest chemia. Tyle, że to zupełnie nie służy naszemu organizmowi. A ludzie nie zdając sobie z tego sprawy i zajadają się mięsem, pieczywem, makaronami... Do tego warzywa dochodzą jako element symboliczny. Jako pewien mało istotny dodatek. A tymczasem znacznie łatwiej się zakwasić nią odkwasić. Mięso i pieczywo są tak naprawdę dla ludzkiego organizmu w ogóle niepotrzebne. A jeżeli już je spożywamy, to robimy to dla smaku. Nie można sobie w mawiać, że dzięki temu mamy siłę, że to niezbędne do rozwoju. Nie. Trzeba być świadomym i nie oszukiwać się. Powiedzieć sobie szczerze, że po prostu się to lubi. A jeżeli już tak lubimy na przykład mięso, że jesteśmy od niego uzależnieni (bo mięso uzależnia), to żeby utrzymać pewną równowagę w naszym organizmie, powinniśmy jeść pięć razy tyle warzyw, co mięsa. Powtarzam - pięć razy. Zestawmy to sobie teraz z tym, jak wygląda jadłospis przeciętnego człowieka. Czy proporcje są zachowane? Chyba jednak znacznie częściej są odwrócone.

Sprawdź podobne artykuły w tej kategorii

Komentarze do tego wpisu

Podczas pisania komentarzy prosimy używać wyłącznie "czystego tekstu" bez znaczników bbcode, html. Wszelkie formatowanie tekstu będzie usuwane.

Dotacje

DOTACJE NA INNOWACJE – Inwestujemy w Waszą przyszłość

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

© 2013 Bogaty Umysł Sp.z.o.o. All rights reserved.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. zamknij